Peaceful Front Garden

Brief

Transform the narrow and sad-looking space into an inviting entrance to the house which can store the refuse bins and four bicycles.

Design

This is one of the most challenging front gardens I have worked on: the space was very tight and the brief demanding. We tackled this by splitting the front garden into two sections. The first section comprises the main path framed by a border either side. The border on the left-hand-side was designed quite deep to allow for a complete separation of the lush entrance from the functional part of the front garden. The latter is accessed via a separate gate at the opposite side of the front wall and accommodates the refuse section, and to the right the two U shaped bicycle racks.  

The front wall was sanded down, repaired and re-pointed as appropriate and new railing with matching gates were affixed to the front wall and North facing boundary.

Planting

The space was too limited to use hedges for screening so we opted for two climbers to feed through the railings. Trachelospernum jasminoides, an evergreen climber with beautifully scented blossom in June was used on the street boundary as it will in time perfectly conceal the functional area of the garden from the street. Aquebia quinata was chosen to cover the railing to the right-hand-side of the main path: it is tolerant of shade and gives the most beautiful and delicate red wine-coloured flowers in the Spring.

Get In Touch